tisdag 16 juli 2013

Handgjord ros/Handmade rose tutorialHej alla pysslare!
Efter att många efterfrågat hur jag gjort min handgjorda ros på Facebook, har jag nu knåpat ihop en tutorial :)


Det du behöver är:
En mönstersax
En längre pincett
Walnut stain-distress (man kan även använda vintage photo eller scattered straw)
Worn lipstick-distress (eller valfri färg)
Svampar till distresserna (alt annat infärgningsverktyg)
En blompunch 1,5" (rosen på Fb är med en 2"-punch)
Limpistol
Penna med runt lock där diametern matchar blommornas mitt
Albumblad
Kladdpapper
En arbetsyta (i mitt fall en skärmatta)
1. Stansa ut fem blommor av albumbladet.
2. Klipp kronbladens yttersta kanter med mönstersax.

Nu ska alla blommorna se ut såhär.

3. Sudda in Worn lipstick-distress från ytterkant halvvägs in mot mitten  - på båda sidor av blommorna.

4. Ta upp en blomma i taget och chalka kronbladens yttersta kanter med Walnut stain-distress. Gör även detta på båda sidorna.
5. Innan du börjar med detta steg är det dags att sätta igång limpistolen. Vik sen ner kronbloden mot pennans ena lock.
Såhär ska det se ut.

6. Tryck nu in alla kronblad försiktigt mot mitten så de ser ut som en rosenknopp. Gör detta på alla fem blommorna.

Såhär ska blommorna se ut nu. Tänk på att lägga kronbladen omlott, så inget kronblad hamnar utanför "cirkeln".


7. Ta en av blommorna och tryck ihop den försiktigt igen. Vik ut ett av kronblodens insidor och tryck ut liiite lim längs det vita i kronbladen. Tryck lätt tillbaka kronbladet mot knoppen.


Såhär ska det se ut. Använd pincetten och dra bort det överflödiga limmet.

Limma så mycket som behövs för att hålla knoppen ihop. Kom ihåg att inte limma hela vägen upp mot knoppen, för dessa ska vi arbeta med när alla blommor är fastlimmade. Särskilt viktigt är det när vi nu ska fästa nästa blomma på knoppen.8. Sätt en limkula under knoppen och fäst knoppen på nästa blomma. Försök sätta dit knoppen så bladen på knoppen hamnar mellan nästa blommas kronblad. Det blir snyggast så.


9. Fäst lite lim endast nere vid det vita på blomma nr 2 och tryck försiktigt upp kronbldet mot knoppen.Vill man inte bränna sig på det heta limmet kan man använda sig av en pincett att trycka lätt med. Jag brukar fortsätta hålla i blomman när jag gör detta, men jag har ju bara två händer, så för att kunna fota hur jag gör har jag lagt ner blomman. Stadigast blir alltså om du själv håller i blomman medan du använder pincetten :)


10. Fortsätt att limma längst ner på det vita i blomman underst och tryck lätt upp alla kronblad mot knoppen. Viktigt här är att tänka på att alla kronblad läggs omlott! Du kommer se varför när rosen är klar. Lägger man de huller om buller kommer troligen resultatet se slarvigt ut! Med sista kronbladet gör du likadant och när du limmat på det vita i det, ska övre delen av kronbladet på denna bild in under det undre kronbladet som redan är fastlimmat. Den undre delen av sista kronbladet ska sitta utanpå det kronblad vi ser som undre på rosen (alltså närmast dig på bilden).

11. Dags för tredje blomman. Gör precis likadant här, limma varje kronblad vid det vita och tryck lätt upp det mot resten av rosen. Det spelar ingen roll vilket kronblad du börjar med. Kom ihåg att lägga det omlott för snyggaste resultatet!


När du gjort likadant på de sista två blommorna, ska rosen se ut såhär. Nu ska vi börja forma rosen!12. Använd pincetten till detta. Ta försiktigt tag med pincetten i ett av de yttersta kronbladens walnut stain-distressade kanter och vik millimeter för millimeter försiktigt utåt. Fortsätt vika ända ner till halva kronbladet på den femte blomman. När du gjort detta arbetar du dig inåt och fortsätter med fjärde blomman och stannar då utvikandet till nästan halva kronbladet. Vid tredje blomman kan du stanna i proportion till knoppen och de yttersta kronbladen. Här handlar det lite om känsla och hur du vill att din ros ska se ut :)

Såhär ska blomman se ut när du är färdig. Du kan inte vika ut knoppen så mycket, men viktigast är att kronbladen på den andra blomman i raden (närmast knoppen) viks ut litegrand, eftersom detta förstärker knoppens utseende.
13. Finish: Vill man kan man självklart använda rosen precis som den är, men jag älskar ju skimmer så sprayade därför min ros med Perfect Pearl mist. Ljuset på denna bild gör att den ser otroligt ljusrosa ut, men skimret lägger sig ju över distressen så den blir ganska ljus i färgen och ser ganska likt ut detta foto i verkligheten :)
Detta "recept" kan varieras med storlek på rosen, använd en mindre eller större punch, använd en annan mönstersax (vågig t.ex.) använd andra distresser som ger andra färger på rosen, förstärk rosens färg med färgad mist, färga in blommorna med rosa ifrån blommans mitt istället för från ytterkanterna - listan kan göras lång! :)

Lycka till med dina rosor och skicka gärna en länk så jag får se dina ;)

Kram Madeleine

2 kommentarer: